pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Mięsne historie

Dane szczegółowe:
Wydawca: Stowarzyszenie Dorzecze
Format: pdf
Ilość stron: 96 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788364319020
Data: 2025-06-27
20.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Kotlet schabowy, kurczak z rożna, szyneczka na śniadanie - to prawie banał. Jest i już. A jak ludzie mają czegoś w nadmiarze, to zaczynają kombinować. A to, że niezdrowe, bo cholesterol, kalorie, choroba wściekłych krów i tym podobne. Jak ktoś coś przebada, to następny jajogłowy bierze na tapetę inny temat, i tak w kółko Macieju.

A przecież patrząc z biologicznego punktu widzenia, potrawy wysokobiałkowe, czyli z mięsa, były nie tylko motorem
ewolucji genetycznej naszej cywilizacji, ale także ważnym elementem pierwotnych więzi społecznych i ich
struktur. Wegetariańska biesiada królewska niewątpliwie zaprowadziłaby dworskiego kucharza prościutko na
szafot, albo pod miecz kata. Że nasi przodkowie byli głupsi od nas, jadając tyle mięsa? No to prowadząc w nie
mniej logiczny sposób dalszy ciąg wywodu, po prostu by wyginęli.

W moim opracowaniu nie będę epatował czytelnika tablicami kalorii, czy kanonami dietetyki. Spróbuję
spojrzeć na historię mięsa poprzez pryzmat kulturowy oraz społeczno–ekonomiczny. Zajrzymy za kurtynę
historii, aby dowiedzieć się jak i dlaczego, od zarania naszej cywilizacji jadano mięso oraz uświadomić sobie,
że w kwestii mięsa, tak jak i w całym naszym żywocie, trzeba przestrzegać złotej zasady Oskara Wilda:
Najważniejszy jest umiar,
Także w kwestii umiaru.

Zapraszam do lektury.

Andrzej Fiedoruk

E-book „Mięsne historie” - Wydawca: Stowarzyszenie Dorzecze. Cena 20.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.