pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Chemia wokół nas. Chemia w kuchni

Dane szczegółowe:
Wydawca: ZamKor
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 72 s.
Wymiar: 160x230 mm
EAN: 9788360793879
ISBN: 978-83-6079-387-9
Data: 2012-05-04
Cena wydawcy: 15.90 złpozycja niedostępna

Opis podręcznika:

Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych.

Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.

Podręcznik „Chemia wokół nas. Chemia w kuchni” - oprawa miękka - Wydawca: ZamKor.