E-book:
Niektóre różnice indywidualne jako predyktory sposobu żywienia zawodników uprawiających gry zespołowe w świetle rekomendacji dla sportowców
Autor:
Maria Gacek

Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | AWF Kraków |
Format: | |
Ilość stron: | 184 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788362891337 |
Data: | 2025-05-05 |
Cena wydawcy: 51.45 złpozycja niedostępna
×
Opis e-booka:
Celem badań była analiza wybranych indywidualnych uwarunkowań sposobu żywienia grupy polskich sportowców, wyczynowo trenujących gry zespołowe, w świetle aktualnych rekomendacji żywieniowych dla sportowców. Oceniono wybory żywieniowe sportowców o wysokim stopniu wytrenowania w zależności od płci i wieku oraz poczucia własnej uogólnionej skuteczności i umiejscowienia poczucia kontroli zdrowia, jako ważnych różnic indywidualnych.
E-book „Niektóre różnice indywidualne jako predyktory sposobu żywienia zawodników uprawiających gry zespołowe w świetle rekomendacji dla sportowców” - Wydawca: AWF Kraków.
Spis treści:
1. Wprowadzenie . . . 5
1.1. Wybrane problemy żywienia sportowców w kontekście aktualnych jakościowych zaleceń żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . 5
1.2. Wybrane osobowościowe uwarunkowania zachowań żywieniowych – przegląd literatury . . 11
2. Cel pracy . . . 17
2.1. Pytania i hipotezy badawcze . . 17
3. Materiał i metody . 19
3.1. Charakterystyka grupy sportowców 19
3.2. Metody i narzędzia badawcze 20
3.3. Analizy statystyczne 22
4. Wyniki . 25
4.1. Częstość konsumpcji wybranych produktów spożywczych w grupie sportowców trenujących gry zespołowe, z uwzględnieniem płci 25
4.2. Częstość konsumpcji wybranych produktów spożywczych w grupie sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od płci, wieku i cech psychologicznych – analiza wieloczynnikowa . . 32
4.3. Realizacja zaleceń racjonalnego żywienia, w tym jakościowych rekomendacji
szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców w grupie zawodników trenujących gry zespołowe, z uwzględnieniem płci . 53
4.4. Realizacja zaleceń racjonalnego żywienia, z uwzględnieniem jakościowych rekomendacji szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców w grupie zawodników trenujących gry zespołowe w zależności od płci, wieku i cech psychologicznych – analiza wieloczynnikowa . . 54
5. Dyskusja 67
5.1. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . . 67
5.2. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od płci w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fi zycznej . . 76
5.3. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od wieku w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fi zycznej 79
5.4. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności
od poczucia własnej uogólnionej skuteczności w świetle rekomendacji
żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . . 81
5.5. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności
od umiejscowienia poczucia kontroli zdrowia w świetle rekomendacji
żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . 84
6. Podsumowanie i wnioski 89
6.1. Podsumowanie . 89
6.2. Wnioski 92
Literatura . 93
Streszczenie . . 117
Aneks . . 121
Tabele wyników 122
Wzory kwestionariuszy oceny sposobu żywienia . . 176
Wyniki walidacji kwestionariusza FFQ . 181
Wyniki walidacji kwestionariusza zachowań żywieniowych z uwzględnieniem podstawowych jakościowych założeń szwajcarskiej piramidy
żywienia sportowców (tzw. testu piramidy) 184
1.1. Wybrane problemy żywienia sportowców w kontekście aktualnych jakościowych zaleceń żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . 5
1.2. Wybrane osobowościowe uwarunkowania zachowań żywieniowych – przegląd literatury . . 11
2. Cel pracy . . . 17
2.1. Pytania i hipotezy badawcze . . 17
3. Materiał i metody . 19
3.1. Charakterystyka grupy sportowców 19
3.2. Metody i narzędzia badawcze 20
3.3. Analizy statystyczne 22
4. Wyniki . 25
4.1. Częstość konsumpcji wybranych produktów spożywczych w grupie sportowców trenujących gry zespołowe, z uwzględnieniem płci 25
4.2. Częstość konsumpcji wybranych produktów spożywczych w grupie sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od płci, wieku i cech psychologicznych – analiza wieloczynnikowa . . 32
4.3. Realizacja zaleceń racjonalnego żywienia, w tym jakościowych rekomendacji
szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców w grupie zawodników trenujących gry zespołowe, z uwzględnieniem płci . 53
4.4. Realizacja zaleceń racjonalnego żywienia, z uwzględnieniem jakościowych rekomendacji szwajcarskiej piramidy żywienia sportowców w grupie zawodników trenujących gry zespołowe w zależności od płci, wieku i cech psychologicznych – analiza wieloczynnikowa . . 54
5. Dyskusja 67
5.1. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . . 67
5.2. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od płci w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fi zycznej . . 76
5.3. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności od wieku w świetle rekomendacji żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fi zycznej 79
5.4. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności
od poczucia własnej uogólnionej skuteczności w świetle rekomendacji
żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . . 81
5.5. Sposób żywienia sportowców trenujących gry zespołowe w zależności
od umiejscowienia poczucia kontroli zdrowia w świetle rekomendacji
żywieniowych dla osób o wysokiej aktywności fizycznej . 84
6. Podsumowanie i wnioski 89
6.1. Podsumowanie . 89
6.2. Wnioski 92
Literatura . 93
Streszczenie . . 117
Aneks . . 121
Tabele wyników 122
Wzory kwestionariuszy oceny sposobu żywienia . . 176
Wyniki walidacji kwestionariusza FFQ . 181
Wyniki walidacji kwestionariusza zachowań żywieniowych z uwzględnieniem podstawowych jakościowych założeń szwajcarskiej piramidy
żywienia sportowców (tzw. testu piramidy) 184