pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko: autor tytuł  24h
Księgarnia »
Książki »
»
W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
książka:

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej

Dane szczegółowe:
Wydawca: Katedra Wydawnictwo Naukowe
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 260 s.
EAN: 9788363434182
ISBN: 978-83-6343-418-2
Data: 2014-03-18
Cena: 23.10  Cena wydawcy: 35.00 zł Oszczędzasz: 11.9 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 2-4 dni

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej - opis książki:

Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).

Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza Jedzenie w (nie)świadomości" - zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.

Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".

Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.

Spis treści Aleksandra Drzał-Sierocka, Wstęp Wiesław Godzic, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radosław Muniak, Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) CZĘŚĆ I: Jedzenie w (nie)świadomości Joanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich Dominika Potkańska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce - przykład Warszawy Ariel Modrzyk, Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych Agnieszka Długosz, Tomasz Trąbiński, Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności CZĘŚĆ II: Medialne i artystyczne konteksty jedzenia Karol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie Joanna Jeśman, Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczny Master Chef Monika Sońta, Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki Katarzyna Twardowska, Baby do garów! , czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej Agata Ciastoń, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnych obliczach programów kulinarnych CZĘŚĆ III: Nieprzyjemne jedzenie Mateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze niemoralność heroicznej etyki Radosław Filip Muniak, Filozofia kanibalizmu Aleksandra Drzał-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek

Książka „W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej” - oprawa miękka - Wydawnictwo Katedra Naukowe.

Książka posiada 260 stron i została wydana w 2014 r.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję o książce "W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej"
Kupujący tę pozycję zamówili również:
Pies. Antyczny przyjaciel - okładka książki
Pies. Antyczny przyjaciel Paulina Zwolińska
Fantastyka rosyjska dawniej i dziś - okładka książki
Fantastyka rosyjska dawniej i dziś Andrzej Polak, Izabela Zawalska (red.)
Antropologia praktyk kulinarnych. - okładka książki
Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom... Roman Chymkowski, Anna Jaroszuk, Małgorzata Mostek (red.)
Produkty podobne:
Antropologia praktyk kulinarnych. - okładka książki
Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom... Roman Chymkowski, Anna Jaroszuk, Małgorzata Mostek (red.)
Bruksela Noir - okładka książki
Bruksela Noir praca zbiorowa