pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia europejska dla dzieci. Gotujemy w szkole i w domu

Dane szczegółowe:
Wydawca: NOWIK
Rok wyd.: 2007
Oprawa: miękka
Ilość stron: 120 s.
Wymiar: 168x236 mm
EAN: 9788389848611
ISBN: 978-83-8984-861-1
Data: 2008-11-14
pozycja niedostępna

Opis książki:

, nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi na lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania przez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi „kucharze”.
ZE WSTĘPU Książka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciach pozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształcenia zintegrowanego lub zajęciach świetlicowych.
Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potraw charakterystycznych dla danego kraju.
Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gusta smakowe. I tak przy realizacji tematu: „Kuchnia Węgier” nie znajdziemy tutaj szegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny ani lecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich i sosem czekoladowym.
Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedaży półprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lane kluski itp., co skraca czas przygotowania dań.
Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana do możliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunków szkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia).
W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, które można rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa, jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i daje możliwość innego spojrzenia na pozna-wany kraj – przez pryzmat smaku. Jest to dla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państw europejskich.
Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych, przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajają sobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia z gospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowa-niem i dają im wiele satysfakcji.
MIŁEJ ZABAWY ! SMACZNEGO! Dyrekcji, Radzie Rodziców, Rodzicom i Uczniom Publicznej Szkoły Podstawowej w Łubnianach za pomoc w wyposażeniu pracowni i zachętę do przy- gotowania książki ser-decznie dziękują autorzy. Specjalne podziękowania dla Małgosi S. i Michała D. pierwszych degustatorów przygotowy-wanych naszych potraw.
Do pobrania fragment książki w formacie pdf

Książka "Kuchnia europejska dla dzieci. Gotujemy w szkole i w domu" - Gabriela Sygulka, Norbert Dreier - oprawa miękka - Wydawnictwo NOWIK. Książka posiada 120 stron i została wydana w 2007 r.