pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia dobrego Boga czyli o świętych, świętach i świętowaniu

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo M
Rok wyd.: 2007
Oprawa: miękka
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 140x202 mm
EAN: 9788360725146
ISBN: 978-83-6072-514-6
Data: 2007-05-30
Cena wydawcy: 29.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Napisana stylem przyprawionym pikantnym dowcipem, delikatesowym i upojnym, ta wyborna książka łaskocze podniebienie. Natomiast ostatni rozdział – rarytas! – sprawia, że ślinka cieknie do ust, kiedy czyta się nieopublikowane dotąd przepisy na biskupią sztukę mięsa w rosole sąsiadującą z sercem na świętego Walentego i... pieluszkami Jezuska.

Dlaczego tylu jest mnichów widocznych na opakowaniach serów i tylu świętych związanych z winnicami? Tyle opactw produkuje piwo, tylu zakonników wytwarza zbawienne eliksiry? Skąd tylu zakrystianów (francuskie ciastko zawijane) jezuitów (trójkątne nadziewane ciastko francuskie) u cukiernika? To dobrze, że tak jest, ponieważ picie i jedzenie od zawsze były blisko powiązane z sacrum.

Łącząc tradycję religijną z tradycją regionalnych przysmaków, autorki opowiadają o "świętych” smakołykach, odwołując się do dokumentów historycznych, ludowych legend i pikantnych anegdot, które zbierały z nieukrywaną radością. W ten sposób rysują nam obrazy pouczającego życia kanonika Kir i eremity o imieniu Emilian, nieprawdopodobny los małża świętego Jakuba i Jezusa z Morteau, legendę o daktylu i o piotroszu, jak również historię pochodzenia niezwykłego ciasta w kształcie polana drzewa (bûche de Noël), jaja wielkanocnego lub bobu na Trzech Króli.

Książka "Kuchnia dobrego Boga czyli o świętych, świętach i świętowaniu" - Isabelle Garnier, Helcne Renard - oprawa miękka - Wydawnictwo M. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2007 r.