pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Autor książki:

Lucyna Ostrowska

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2022
Oprawa: miękka
Ilość stron: 300 s.
Wymiar: 150x235 mm
EAN: 9788301225445
ISBN: 978-83-0122-544-5
Data: 2022-10-06
111.06 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.

Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.

Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.

Książka "Dietetyka w psychiatrii i neurologii" - Lucyna Ostrowska - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 300 stron i została wydana w 2022 r. Cena 111.06 zł. Zapraszamy na zakupy!