pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Księgarnia »
Indeks autorów »
Maciej Kokoszko

Maciej Kokoszko - autor


okładka książki - Milk and Dairy Products in the Medicine
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Milk and Dairy Products in the Medicine

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Książki obcojęzyczne; Rok wydania: 2021; Oprawa: miękka;
The following publication constitutes a continuation of a longstanding research conducted by both authors on nourishment, dietetics, pharmacology and gastronomy in the Late Antiquity and early Byzantium. The book was created based primarily on...
pozycja niedostępna

okładka książki - Milk and Dairy Products in the Medicine and Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (1st-7th Centuries AD)
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Milk and Dairy Products in the Medicine and Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (1st-7th Centuries AD)

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Książki obcojęzyczne; Rok wydania: 2020; Oprawa: Miękka ze skrzydełka;
The following publication constitutes a continuation of a longstanding research conducted by both authors on nourishment, dietetics, pharmacology and gastronomy in the Late Antiquity and early Byzantium. The book was created based primarily on...
pozycja niedostępna

okładka książki - Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Historia / Świat / Starożytność; Rok wydania: 2016; Oprawa: Miękka ze skrzydełka;
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich...
pozycja niedostępna

okładka książki - Cereals of antiquity and early Byzantine times
Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka

Cereals of antiquity and early Byzantine times

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Książki obcojęzyczne; Rok wydania: 2014; Oprawa: Miękka ze skrzydełka;
The present book aims at a detailed analysis of the evolution of dietetic doctrines and an assessment of the value of medical sources for historians of food. In order to achieve the goal, the authors have analysed select medical sources composed...
pozycja niedostępna

okładka książki - Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. cz. 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Byzantyna Lodziensia XVI
Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. cz. 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Byzantyna Lodziensia XVI

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Historia / Świat / Starożytność; Rok wydania: 2015; Oprawa: Miękka ze skrzydełka;
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne...
pozycja niedostępna

okładka książki - Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. vz. 2. Pokarm dla ciała i ducha. Byzantyna Lodziensia XIX
Maciej Kokoszko (red.)

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. vz. 2. Pokarm dla ciała i ducha. Byzantyna Lodziensia XIX

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Historia / Świat / Starożytność; Rok wydania: 2014; Oprawa: Miękka ze skrzydełka;
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów - kontynuując wątek podjęty w książce Zboża...
pozycja niedostępna

okładka książki - Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III-VII w.). Tom 9
Maciej Kokoszko

Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III-VII w.). Tom 9

Książka. Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kategoria: Książki / Książki inne; Rok wydania: 2005; Oprawa: ;
Niniejsza praca jest efektem wieloletnich badań Autora nad rolą ryb w kuchni i dietetyce greckiej. Łączy w sobie zamiłowanie do sztuki kulinarnej i kunszt historyka. Jako, iż problematyka kuchni i dietetyki starożytnej w literaturze polskiej...
pozycja niedostępna