Umami Jak smakuje Japonia. Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni
Tomasz Cegielski

Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2025 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 352 s. |
Wymiar: | 158x215 mm |
EAN: | 9788383174914 |
ISBN: | 978-83-8317-491-4 |
Data: | 2025-05-30 |
Opis książki:
Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron? Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z ramenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagy oraz inne specjały. A to tylko początek! Z tej książki dowiesz się m.in:
Czy wołowina K be to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?
Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?
Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?
Czym się różni tempura od furai?
Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?
Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?
Książka "Umami Jak smakuje Japonia. Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni" - Tomasz Cegielski - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2025 r. Cena 45.77 zł. Zapraszamy na zakupy!