pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Technika i technologia produkcji sztucznego lodu

Autor książki:

Sergiy Filin

Dane szczegółowe:
Wydawca: IPPU MASTA
Rok wyd.: 2006
Oprawa: miękka
Ilość stron: 244 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788392155515
ISBN: 83-9215-551-3
Data: 2016-02-02
Cena wydawcy: 78.75 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Wykorzystanie do celów chłodzenia źródła ciepła o niskim potencjale, czyli zimna zakumulowanego w lodzie, jest najstarszą stosowaną dziedziną chłodnictwa, i we współczesnej terminologii technicznej określa się ją jako technikęwytwarzania lodu, w skrócie - lodotechnikę Współczesna sytuacja ekologiczna na świecie, w tym groźne nasilenie efektu cieplarnianego sprawia, że nadrzędne staje się zadanie zwiększenia efektywności energetycznej wszystkich urządzeń energetycznych. Dotyczy to również urządzeń chłodniczych. W warunkach, kiedy możliwości poprawienia sprawności maszynowego sposobu produkcji zimna i bazujących na nich instalacji sprężarkowych już prawie wyczerpano, dalsza optymalizacja charakterystyk energetycznych wspomnianych urządzeń jest możliwa głównie na drodze: - akumulacji zimna oraz jej pełnego i racjonalnego wykorzystania; - racjonalizacji i optymalizacji nie tylko pojedynczych procesów zamrażania i odmrażania, ale także algorytmu cyklu produkcji lodu w całości, zarówno od strony źródła zimna jak i od strony obiektu zamrażania; - wykorzystania alternatywnych sposobów chłodzenia, w szczególności w urządzeniach o małej wydajności.

Spojrzenie na lód i jego modyfi kacje (śnieg, szron, woda) z jednej strony jako na produkt procesu chłodniczego, a z drugiej postrzeganie go jako zasobnika zimna, w sposób podstawowy wyróżnia tę monografię spośród innych prac z dziedziny techniki wytwarzania lodu.

Książka "Technika i technologia produkcji sztucznego lodu" - Sergiy Filin - oprawa miękka - Wydawnictwo IPPU MASTA. Książka posiada 244 stron i została wydana w 2006 r.