pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Prawda i mity na temat cukru

Autor książki:

Klaus Oberbeil

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Rok wyd.: 2009
Oprawa: twarda
Ilość stron: 176 s.
Wymiar: 125x187 mm
EAN: 9788325800680
ISBN: 978-83-2580-068-0
Data: 2009-02-12
pozycja niedostępna

Opis książki:

"Od naturalnego źródła życia do słodkiej trucizny!
Cukier naturalny "wymyślony" przez naturę umożliwia prawidłowy przebieg reakcji chemicznych w procesie przemiany materii, zachodzących codziennie w naszym organizmie. Jest niezbędny dla zdrowia. Cząsteczki cukru stanowią paliwo dla komórek; dzięki nim funkcjonują nasze ciało i umysł. Drugi rodzaj cukru - oczyszczony biały kryształ - został opracowany przez przemysł spożywczy. Jadany w dużych ilościach ma dla organizmu zgubne skutki: powoduje nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, próchnicę, a nawet depresję. Autor ostrzega w swojej książce przed niefrasobliwym traktowaniem tego zagrożenia. Przedstawia genezę chorób uwarunkowanych nadmiernym spożyciem cukru; zwraca przy tym szczególną uwagę na niebezpieczne skutki spożycia cukru przez dzieci.
Podpowiada, jak rozszyfrowywać etykiety na produktach spożywczych: cukier często jest ukryty pod różnymi niewiele nam mówiącymi określeniami. Autor radzi także, jak można bez cukru zdrowo gotować, jeść i żyć, unikając w ten sposób "cukrowej pułapki".
* Cukier: od buraka do białej kostki w cukiernicy
* Jak powstaje pociąg do słodyczy
* Utajone rodzaje cukru
* Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość - "słodkie" choroby
* Zdrowi bez cukru - program odżywiania
Wspierany przez wymyślne kampanie reklamowe przemysł cukrowniczy robi z nas niewolników i ofiary słodkich kusicieli. Spożycie cukru wciąż rośnie, a jego szkodliwe następstwa dla zdrowia są alarmujące. Prawie co druga osoba dorosła ma nadwagę, również co drugie dziecko w wieku szkolnym waży zbyt wiele."

Książka "Prawda i mity na temat cukru" - Klaus Oberbeil - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 176 stron i została wydana w 2009 r.