pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Rok wyd.: 2020
Oprawa: miękka
Ilość stron: 352 s.
EAN: 9788378659051
ISBN: 978-83-7865-905-1
Data: 2020-02-02
Cena wydawcy: 37.80 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria "pożywienia" oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale "przezroczystego", elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych - przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.

Książka "(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku" - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2020 r.