pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Autor książki:

Rafał Hryszko

Dane szczegółowe:
Wydawca: Historia Iagellonica
Rok wyd.: 2013
Oprawa: twarda
Ilość stron: 316 s.
Wymiar: 165x245 mm
EAN: 9788362261697
ISBN: 978-83-6226-169-7
Data: 2014-03-20
Cena wydawcy: 40.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.

Książka "Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w." - Rafał Hryszko - oprawa twarda - Wydawnictwo Historia Iagellonica. Książka posiada 316 stron i została wydana w 2013 r.