pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dietetyka kliniczna

Autor książki:

Mary Width, Tonia Reinhard

Dane szczegółowe:
Wydawca: URBAN & PARTNER
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 370 s.
Wymiar: 110x180 mm
EAN: 9788376099187
ISBN: 978-83-7609-918-7
Data: 2014-04-17
Cena wydawcy: 90.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

"Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika.

W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika.

Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.

Książka "Dietetyka kliniczna" - Mary Width, Tonia Reinhard - oprawa miękka - Wydawnictwo URBAN & PARTNER. Książka posiada 370 stron i została wydana w 2014 r.