pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Biologia i uprawa twardziaka jadalnego shitake

Grzyby - jadalne, trujące - zbieranie grzybów
Dane szczegółowe:
Wydawca: Rolnicze i Leśne
Rok wyd.: 2007
Oprawa: miękka
Ilość stron: 224 s.
Wymiar: 140x210 mm
EAN: 9788309990024
ISBN: 978-83-0999-002-4
Data: 2006-01-24
Cena wydawcy: 36.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Spośród ponad stu gatunków uprawianych na świecie dominują obecnie dwa z nich, tj. pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus oraz twardziak jadalny - Lentinula edodes, nazywamy bardzo często shiitake. Shiitake należy do gatunków grzybów cieszących się dużym zainteresowaniem. Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych. W owocnikach shiitake stwierdzono m.in. obecność polisacharydów działających antyrakowo, kwasów nukleinowych o charakterze antywirusowym oraz substancji przeciwzakrzepowych i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Na świecie obserwuje się dynamiczny wzrost produkcji shiitake, także poza głównymi rejonami jego uprawy, tj. Chinami i Japonią. W ostatnim dziesięcioleciu znacząco rozwinęła się uprawa tego gatunku w USA. W Europie wielkość produkcji shiitake nie przekracza kilkuset ton w skali roku. W Polsce należy on jeszcze do grzybów mało znanych, uprawianych na niewielką skalę, a jego roczna produkcja nie przekracza kilku ton. Większe uprawy spotyka się natomiast we Francji, Holandii, Belgii i Niemczech. Kraje Europy Zachodniej, ze względu na duże zainteresowanie świeżymi grzybami shiitake, stanowią potencjalny rynek zbytu dla naszych producentów. Niniejsza książka stanowi kompendium wiedzy na temat biologii i uprawy shiitake. Jest to pierwsze w Polsce, kompleksowe i szczegółowe, opracowanie zagadnień, dotyczących produkcji tego mało znanego gatunku. Stanowić może cenną pozycję zarówno dla producentów grzybów, jak i studentów wydziałów ogrodniczych i rolniczych.

Książka "Biologia i uprawa twardziaka jadalnego shitake" - oprawa miękka - Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2007 r.