
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wolters Kluwer business |
Format: | |
Ilość stron: | 80 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788382230819 |
Data: | 2025-07-17 |
59.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Matryca stawek VAT mająca na celu uproszczenie systemu opodatkowania VAT m.in. w gastronomii wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2020 r. Odrębne reguły opodatkowania VAT dla branży gastronomicznej budzą wątpliwości. Autor wyjaśnia nowe reguły opodatkowania VAT w gastronomii, bazując na przykładach produktów i ich grup, w których nastąpią zmiany, i takich, w których wysokość opodatkowania nie ulegnie zmianie. W książce omówiono trzy podstawowe obszary gastronomicznej aktywności:
usługi restauracyjne,
usługi cateringowe,
dostawa towarów na wynos.
Analiza uwzględnia kwestie przejścia z klasyfikacji statystycznej PKWi U na Nomenklaturę scaloną (CN) oraz istotę świadczeń kompleksowych. Dodatkowo opisano możliwość skorzystania z nowego instrumentu prawnego w postaci Wiążącej Informacji Stawkowej.
Adresaci:Publikacja przeznaczona jest dla doradców podatkowych, biur rachunkowych oraz księgowych świadczących usługi dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
E-book „VAT w gastronomii. Nowa matryca stawek” - Wydawca: Wolters Kluwer business. Cena 59.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
Wykaz skrótów | str. 7
Wstęp | str. 9
1. Klasyfikacje statystyczne w przepisach o VAT | str. 11
2. Matryca stawek VAT | str. 14
3. VAT w gastronomii | str. 19
3.1. Dostawa towaru czy świadczenie usługi | str. 24
3.2. Gastronomia w ujęciu PKWiU | str. 33
3.3. Wybrane przykłady usług związanych z wyżywieniem | str. 37
3.3.1. Usługi restauracyjne | str. 38
3.3.2. Usługi cateringowe | str. 48
3.3.3. Pozostałe usługi gastronomiczne | str. 49
4. Instrumenty dla potrzeb klasyfikacji podatkowej w VAT | str. 51
4.1. Interpretacje standardów klasyfikacyjnych | str. 51
4.2. Wiążąca informacja stawkowa (WIS) | str. 57
4.2.1. Zakres wniosku i decyzji | str. 58
4.2.2. Funkcje WIS | str. 60
4.2.3. Opłaty i ich zwrot | str. 72
4.2.4. Wydanie, zmiana lub uchylenie WIS | str. 73
4.2.5. Publikacja WIS | str. 75
Wykaz aktów prawnych | str. 77
Wstęp | str. 9
1. Klasyfikacje statystyczne w przepisach o VAT | str. 11
2. Matryca stawek VAT | str. 14
3. VAT w gastronomii | str. 19
3.1. Dostawa towaru czy świadczenie usługi | str. 24
3.2. Gastronomia w ujęciu PKWiU | str. 33
3.3. Wybrane przykłady usług związanych z wyżywieniem | str. 37
3.3.1. Usługi restauracyjne | str. 38
3.3.2. Usługi cateringowe | str. 48
3.3.3. Pozostałe usługi gastronomiczne | str. 49
4. Instrumenty dla potrzeb klasyfikacji podatkowej w VAT | str. 51
4.1. Interpretacje standardów klasyfikacyjnych | str. 51
4.2. Wiążąca informacja stawkowa (WIS) | str. 57
4.2.1. Zakres wniosku i decyzji | str. 58
4.2.2. Funkcje WIS | str. 60
4.2.3. Opłaty i ich zwrot | str. 72
4.2.4. Wydanie, zmiana lub uchylenie WIS | str. 73
4.2.5. Publikacja WIS | str. 75
Wykaz aktów prawnych | str. 77