pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Autor książki:

Stefano Liberti

Dane szczegółowe:
Wydawca: AGORA
Rok wyd.: 2019
Oprawa: twarda
Ilość stron: 320 s.
Wymiar: 135x210 mm
EAN: 9788326828362
ISBN: 978-83-2682-836-2
Data: 2019-05-14
Cena wydawcy: 39.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu.

Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.

Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.

Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.

Stefano Liberti - nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z Internazionale, Le Monde Diplomatique, El Pais czy Al. Jazeera English. W 2008 r. wydał książkę Na południe od Lampeduzy, której przyznano nagrodę Indro Montanelli. W 2011 napisał Land grabbing. Journeys into the new colonialism, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów The hell of child-wizards, Closed sea (wraz z Andreą Segre), Container 158 (z Enrico Parentiego), Soyalism (również z Parentim).

Książka "Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę" - Stefano Liberti - oprawa twarda - Wydawnictwo AGORA. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2019 r.