pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej. Seria: Mundus. Historie

Autor książki:

Anya von Bremzen

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wyd.: 2016
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 320 s.
Wymiar: 150x230 mm
EAN: 9788323340973
ISBN: 978-83-2334-097-3
Data: 2016-10-20
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.

"Niebywale rozrywkowa uczta duchowa".

"Independent"
"Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe".

"Wall Street Journal"
"Wzruszające i pełne czarnego humoru".

"Sunday Times"
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. "Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?" - pyta klient w sklepie. "Przynieście, to pokroimy" - odpowiada ekspedientka. Albo: "Dlaczego emigrujesz?". "Bo mam powyżej uszu tego czczenia - odpowiada Żyd. - Kupisz papier toaletowy - trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę - znowu trzeba to uczcić" (fragment książki).

Książka "Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej. Seria: Mundus. Historie" - Anya von Bremzen - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2016 r.