pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku

Autor książki:

Andreas Viestad

Dane szczegółowe:
Wydawca: ZNAK
Rok wyd.: 2021
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 150x200 mm
EAN: 9788324073870
ISBN: 978-83-2407-387-0
Data: 2021-07-15
34.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

OBIAD W RZYMIE HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? ........................................................................................................................................................ Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze - nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące. Nigella Lawson Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów. Alice Waters Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą ?The Washington Post? oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Książka "Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku" - Andreas Viestad - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2021 r. Cena 34.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.