pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Metody rozmiękczania kości i poroża w epoce kamienia w świetle doświadczeń archeologicznych oraz analiz traseologicznych

Autor książki:

Grzegorz Osipowicz

Dane szczegółowe:
Wydawca: Adam Marszałek
Oprawa: miękka
Ilość stron: 158 s.
Wymiar: 148x210 mm
EAN: 9788374412391
ISBN: 83-7441-239-9
Data: 2006-03-30
Cena wydawcy: 20.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Kość i poroże to surowce bardzo twarde, a przez to trudne do obróbki, szczególnie przy zastosowaniu metod i narzędzi dostępnych w epoce kamienia. Istniały więc zapewne różnego rodzaju techniki ułatwiające pracę z nimi. Zaliczyć do nich z pewnością można znane m.in. z obserwacji etnograficznych metody rozmiękczania obu surowców. Które jednak z nich są najbardziej skuteczne? Czy metody rozmiękczania kości i poroża były stosowane w epoce kamienia? Jeżeli tak, to czy jest możliwa identyfikacja śladów po ich wykorzystaniu i czy jesteśmy w stanie zidentyfikować konkretną metodę? Pytania te stały się podstawą do napisania niniejszej pracy, a w uzyskaniu odpowiedzi na nie dopomóc miały eksperymenty archeologiczne i analiza mikroskopowa (traseologiczna) śladów użytkowych widocznych na narzędziach doświadczalnych oraz pradziejowych związanych z obróbką kości i poroża.

Grzegorz Osipowicz

Książka "Metody rozmiękczania kości i poroża w epoce kamienia w świetle doświadczeń archeologicznych oraz analiz traseologicznych" - Grzegorz Osipowicz - oprawa miękka - Wydawnictwo Adam Marszałek.