pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów

Dane szczegółowe:
Wydawca: Atut
Rok wyd.: 2017
Oprawa: twarda
Ilość stron: 248 s.
Wymiar: 220x270 mm
EAN: 9788379772605
ISBN: 978-83-7977-260-5
Data: 2017-03-09
Cena wydawcy: 89.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku.

Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku - tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.

Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców? Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.

Książka "Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów" - oprawa twarda - Wydawnictwo Atut. Książka posiada 248 stron i została wydana w 2017 r.