pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Język baklawy. Wspomnienia

Autor książki:

Diana Abu-Jaber

Dane szczegółowe:
Wydawca: Czarne
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 416 s.
Wymiar: 125x205 mm
EAN: 9788375363760
ISBN: 978-83-7536-376-0
Data: 2012-06-11
Cena wydawcy: 37.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Lekko i zabawnie opisane wspomnienia Diany Abu-Jaber z amerykańsko-jordańskiego dzieciństwa przeplatają się ze słodko-gorzkimi opowieściami o szukaniu własnego miejsca i rozdarciu między dwoma światami. Amerykański sen o sukcesie ma obiecujący smak lodów waniliowych w czekoladowej skorupce ale też mdły posmak koktajli mlecznych. Natomiast Jordania to kraj tajemnicy prostego życia nowych zapachów wyrazistszych smaków i niekończących się przyjęć. Tu wszystko jest inne być może bardziej prawdziwe ale okazuje się że powrót nie jest prosty nawet dla tęskniącego za bliskimi i rodzimą ziemią ojca Diany. Po każdym pobycie w ojczyźnie z rozgoryczeniem wraca do Ameryki i gotuje żeby pamiętać ale im więcej gotuje tym bardziej zapomina. Smaki tej kuchni wspomnień autorka przybliża w licznych przepisach towarzyszących kolejnym opowieściom. Język baklawy to zaproszenie aby usiąść przy stole wraz z rodziną Diany dzieląc z nimi ten niezwykły czas wspólnych posiłków. Czy to nie zabawne że w powieściach nie ma prawie nic o jedzeniu - pyta w pewnym momencie bohaterka książki. - Na przykład w Powrocie do Howards End zawsze rozmawiają o domach i pieniądzach ale można by pomyśleć że wtedy ludzie w ogóle nic nie jedli. Tą bohaterką jest sama autorka - Diana Abu-Jaber. W jej własnej książce jest mnóstwo o jedzeniu. O smakach i zapachach pisze z taką samą pieczołowitością i fantazją jak o uczuciach. Dowiadujemy się jak zrobić kibbeh którym ojciec Diany poczęstował jej pierwszego amerykańskiego adoratora zanim wyrzucił go za drzwi Kibbeh dla kowboja jak przyrządzić baklawę podaną przez jordańską ciotkę autorki w czasie ważnej narady rodzinnej Poetyczna baklawa kiedy trzeba kogoś uwieść i jak ugotować bób dla mężczyzny na którego czekało się całe życie Ful dla ukochanego. Jednak nie tylko przepisy warto zapamiętać z książki Abu-Jaber. To wzruszająca i wyjątkowo zabawna opowieść o dzieciństwie rodzinie i życiu na styku dwóch kompletnie różnych kultur i dwóch różnych kuchni - Ludwika Włodek W Języku baklawy Diana Abu-Jaber opowiada czytelnikom historie zasłyszane w dzieciństwie od ojca. Z pozoru dotyczą spraw tak przyziemnych jak gotowanie i jedzenie ale tak naprawdę mówią o pięknie przyjaźni miłości i więzach rodzinnych. To tymi wartościami autorka przepełnia swe ciepłe zabawne i wciągające wspomnienia dodatkowo opatrzone z przepisami podążając za swą nomadyczną rodziną z Nowego Jorku do Jordanii i z powrotem - Elle Czarująca książka. Piękne wspomnienia o domu rodzinnym przepysznym jedzeniu i trudnym życiu emigranta - The Oprah Magazine

Książka "Język baklawy. Wspomnienia" - Diana Abu-Jaber - oprawa miękka - Wydawnictwo Czarne. Książka posiada 416 stron i została wydana w 2012 r.