pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Herito 45. Europa od kuchni

Dane szczegółowe:
Wydawca: Międzynarodowe Centrum Kultury
Rok wyd.: 2022
Oprawa: miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 23.6x29 mm
EAN: 9772082310025
ISBN: 2082-310X-45/2022
Data: 2022-03-31
Cena wydawcy: 23.15 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego Oczywiście, że tak. „Na naszych stołach i w jadłospisach odbija się cała historia, jaka przetoczyła się przez kontynent, i zmiany kulturowe, które się na nim dokonały” – pisze we wstępie prof. Jacek Purchla. Ziemniaczane dekrety Fryderyka II Wielkiego miały takie samo znaczenie dla naszego dziedzictwa jak turecka ekspansja na Bałkanach. W tekście otwierającym najnowszy numer „HERITO” Robert Makłowicz pisze: „jeśli do słowiańskiej kuchni, wiejskiej czy pasterskiej, dodamy madziarski twist i dołożymy Śródziemnomorze z odrobiną osmańskiej słodyczy, to na talerzu o średnicy może tysiąca kilometrów dostaniemy cały wspaniały świat”. Przyrządzamy historię wołowiny, buraka i ziemniaka, degustujemy wina Europy, przyglądamy się smakom i zapachom Bałkanów, bierzemy łyk mleka. Zapraszamy do buszowania po środkowoeuropejskim stole.

Książka "Herito 45. Europa od kuchni" - praca zbiorowa - oprawa miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Międzynarodowe Centrum Kultury. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2022 r.