pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych

Dane szczegółowe:
Wydawca: UNIVERSITAS
Format: pdf
Ilość stron: 128 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788324211449
Data: 2025-07-11
Cena wydawcy: 10.00 złpozycja niedostępna

Opis e-booka:

Seria KLASYKA MNIEJ ZNANA

E-book „Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych” - Wydawca: UNIVERSITAS.

Spis treści:

Spis treści

Rozdział I. Nauki wyzwolone, czyli piękne, są naśladowaniem
pięknej natury. Najwyższa doskonałość w zmysłowym
wystawieniu jest ich celem. 5
§ 1. Co są nauki wyzwolone, czyli piękne? co piękne sztuki? Ich
początek. Dlaczego nazywamy je pięknymi? Ich różnica. 5
§ 2. Postępek w pięknych naukach i sztukach zależy od obszerniejszego
rozwijania się władz duszy, a szczególniej imaginacji.
Co jest imaginacja? Co geniusz? ... 9
§ 3. Natura jest przewodnikiem, źrzódłem i materią nauk
pięknych. . 18
§ 4. Nauki piękne w swoich naśladowaniach i dziełach nie
trzymają się ścisłej prawdy, ale tylko prawdopodobieństwa.
21
§ 5. O wzorze idealnym. ..27
§ 6. Najwyższa zmysłowa doskonałość, to jest najdoskonalsze
zmysłowe wystawienie, jest jedynym śrzodkiem, którego
w tworach swoich używają piękne nauki i sztuki. . 33
§ 7. Smak jest przewodnikiem geniuszu i imaginacji: jego teoria
jest teorią nauk i sztuk pięknych. . 37
§ 8. Smak jest więcej niż proste wrażenie od zmysłów duszy
przesłane: jest to uczucie wewnętrzne, które zależy od
imaginacji i rozwagi. Może się rozebrać na pewne początki.
.. 39
124
Rozdział II. Teoria smaku. 42
§ 1. O piękności. ...42
§ 2. O uczuciu albo smaku nowości. 53
§ 3. O uczuciu wielkości i górności. . 58
§ 4. O uczuciu, czyli smaku naśladowania. 71
§ 5. O harmonii. 77
§ 6. O gracji. .80
§ 7. O śmieszności. ...83
§ 8. O uczuciu, czyli smaku moralnym. ... 86
Dokończenie .88
Rozdział III ...89
§ 1. O ukształceniu, przymiotach i wpływie smaku. . 89
§ 2. O czułości smaku. 93
§ 3. O delikatności smaku. ...97
§ 4. O trafności smaku. ..103
§ 5. O związku smaku z krytyką. ... 107
§ 6. O przedmiotach smaku i korzyści z jego wydoskonalenia. .. 112
§ 7. Ile smak ma wpływu do obyczajów i namiętności. .. 116