pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy

Autor:

Romuald Piątkowski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Antyk Marek Derewiecki
Format: pdf
Ilość stron: 25 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788366315853
Data: 2025-07-14
Cena wydawcy: 7.00 złpozycja niedostępna

Opis e-booka:

Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy autorstwa Romualda Piątkowskiego to traktat poświęcony przemysłowym metodom wyrabiania wódki z kukurydzy, napisany w połowie XIX wieku.

Fragment:
„Używane dotychczas środki do ulepszenia wydatków wódki z kukurydzy nie sprawiają należytego skutku”.

„Poświęciwszy się gorzelnictwu od kilkunastu lat, nieszczędziłem pracy aby i naturę kukurydzianych zacierów zgłębić i o ile się dało takowe udoskonalić”.

„Moje sposoby postępowania, chociaż nie wprawnem piórem skreś­lone, oddaję pod sąd wszystkich znawców gorzelnictwa praktycznego. Spodziewam się, iż przyczynią się znacznie do uniknienia wielu strat w gorzelniach a przytem dadzą pobudkę do dalszego wydoskonalenia się tej gałęzi przemysłu”.

E-book „Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy” - Wydawca: Antyk Marek Derewiecki.

Spis treści:

Przedmowa 5
Rozdział I. Robienie zacieru z kukurydzy 6
Rozdział II. Robienie drożdży gęstych do kukurydzy 7
Rozdział III. Robienie drożdży rzadkich do kukurydzy 9
Rozdział IV. Robienie podmłody tak z rzadkich jak i z gęstych drożdży 11
Rozdział V. Ogólne uwagi o zacierach z kukurydzy 12
Rozdział VI. O drożdżach gęstych i rzadkich 14
Rozdział VII. O słodowaniu zboża 19
Rozdział VIII. O zielonym surowcu 24
Rozdział IX. O czyszczeniu naczyń 25