pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Bezpieczeństwo żywności. Współczesne problemy analityczne

Dane szczegółowe:
Wydawca: Elamed
Format: pdf
Ilość stron: 61 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788366984011
Data: 2025-06-13
Cena wydawcy: 80.00 złpozycja niedostępna

Opis e-booka:

Zgodnie z rozporządzeniem z 2002 roku, żywność kwalifikuje się jako niebezpieczną, jeśli jest ona szkodliwa dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Ciągły monitoring procesu wytwarzania oraz kontrola jakości produktu gotowego to fundamentalne elementy zapewniające jakość produkowanych wyrobów. O bezpieczeństwie żywności można mówić, jeśli w trakcie jej obecności na rynku zachowuje ona swoje pierwotne bądź oczekiwane właściwości, które określa się na podstawie wyznaczanie okresu trwałości.

Współcześnie, świadomi konsumenci poszukują żywności łączącej w sobie cechy związane z wysoką wartością odżywczą, atrakcyjnością sensoryczną oraz bezpieczeństwem jej spożycia. Natomiast po stronie producenta żywności spoczywa obowiązek sprostania tym wymogom, a przy okazji proponowania innowacyjnych produktów spożywczych.

W publikacji omówiono różne rodzaje innowacyjnych metod analitycznych, które pozwalają na poprawę bezpieczeństwa żywności, zarówno w kontekście jej trwałości i określenia terminu przydatności do spożycia, jak również w odniesieniu do często występujących alergii pokarmowych i nietolerancji. Poruszone zostały także kwestie składników pokarmowych, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.

E-book „Bezpieczeństwo żywności. Współczesne problemy analityczne” - Wydawca: Elamed.

Spis treści:

Żywność modyfikowana genetycznie − współczesny problem czy szansa?

Nanotechnologia w technologii żywności

Innowacyjne, niekonwencjonalne ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka możliwości aplikacyjne

Określenie mikrobiologicznej trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych

Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych

Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej

Termograwimetryczna analiza żywności – przegląd zastosowań

Kwasy nukleinowe – niedoceniane składniki żywności

Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności

Aminy biogenne w żywności – charakterystyka, występowanie, zagrożenia

Akryloamid w żywności – charakterystyka, występowanie i zagrożenia