pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Tom 3

Dane szczegółowe:
Wydawca: Naukowe PWN
Rok wyd.: 2011
Oprawa: miękka
Ilość stron: 406 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 978830115735703
ISBN: 978-83-0115-735-7
Data: 2011-05-12
Cena wydawcy: 64.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: * identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, * określać przyczyny tych problemów, * wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

Książka "Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Tom 3" - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 406 stron i została wydana w 2011 r.