pokaz koszyk
autor tytuł  24h
Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojan

książka: Tradycyjne wędzenie autor: ,

Dane szczegółowe:

  • Wydawca: Wydawnictwo AA
  • Rok wydania:
  • Oprawa: twarda
  • Ilość stron: 96 s.
  • Wymiar: 145x210 mm
  • EAN: 9788361060307
  • ISBN: 9788361060307
  • Data: 2007-12-20
Obniżka ceny!!!Cena: 19.07  Cena wydawcy: 24.90 zł Oszczędzasz: 5.83 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Tradycyjne wędzenie - opis produktu:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję!

Kupujący tę pozycję zamówili również:

Wędliny. Domowy wyrób - Eleonora Trojan
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Wędliny. Domowy wyrób
Domowy wyrób wędlin - Franciszek Wolski
Franciszek Wolski
Domowy wyrób wędlin
Wędliny domowe - Marta Szydłowska
Marta Szydłowska
Wędliny domowe
Tradycyjne pieczywo - Eleonora Trojan
Eleonora Trojan
Tradycyjne pieczywo

Produkty podobne:

Wielka księga własnych wyrobów
Wielka księga własnych wyrobów
Rok wydania: 2011 Oprawa: twarda
Piekę chleb! I Ciastka! - Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska
Piekę chleb! I Ciastka!
Rok wydania: 2014 Oprawa: twarda
Złota księga nalewek - Robert Maciej
Robert Maciej, Anna Rodak-Śniecińska
Złota księga nalewek
Rok wydania: 2012 Oprawa: twarda
Nowe zdrowe przepisy - Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska
Nowe zdrowe przepisy
Rok wydania: 2014 Oprawa: twarda
Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów
Warren R. Anderson
Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów
Rok wydania: 2015 Oprawa: miękka
Wielkanoc. 111 najlepszych przepisów. Fakt radzi 22011
Wielkanoc. 111 najlepszych przepisów. Fakt radzi...
Rok wydania: 2011 Oprawa: miękka
Sobota, 29 Sierpnia 2015 roku.