pokaz koszyk
autor tytuł  24h
Tradycyjne wędzenie

książka: Tradycyjne wędzenie. autor: ,

Dane szczegółowe:

  • Wydawca: Wydawnictwo AA
  • Rok wydania:
  • Oprawa: twarda
  • Ilość stron: 96 s.
  • Wymiar: 145x210 mm
  • EAN: 9788361060307
  • ISBN: 9788361060307
  • Data: 2007-12-20
Cena: 19.17  Cena wydawcy: 24.90 zł Oszczędzasz: 5.73 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Tradycyjne wędzenie - opis produktu:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję!

Kupujący Tradycyjne wędzenie zamówili również:

okładka - książka
Marta Szydłowska
Wędliny domowe
okładka - książka
Eleonora Trojan
Znakomite nalewki
okładka - książka
Eleonora Trojan
Tradycyjne pieczywo

Produkty podobne:

okładka - książka
Beata Pawlikowska
Piekę chleb! I Ciastka!
Rok wydania: 2014 Oprawa: twarda
okładka - książka
Robert Maciej, Anna Rodak-Śniecińska
Złota księga nalewek
Rok wydania: 2012 Oprawa: twarda
okładka - książka
Beata Pawlikowska
Nowe zdrowe przepisy
Rok wydania: 2014 Oprawa: twarda
okładka - książka
Warren R. Anderson
Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów
Rok wydania: 2015 Oprawa: miękka
okładka - książka
Wielkanoc. 111 najlepszych przepisów. Fakt radzi...
Rok wydania: 2011 Oprawa: miękka
okładka - książka
Praliny i trufle. Zrób je sama
Rok wydania: 2012 Oprawa: twarda
Sobota, 13 Lutego 2016 roku.