pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Studia Turcologica Cracoviensia nr 11. Names of Cereals in the Turkic Languages

Autor książki:

Kamil Stachowski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Księgarnia Akademicka
Oprawa: miękka
Ilość stron: 120 s.
Wymiar: 167x240 mm
EAN: 9788371880988
ISBN: 978-83-7188-098-8
Data: 2008-09-12
Cena wydawcy: 18.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Studia Turcologica Cracoviensia jest pismem Instytutu Filologii Orientalnej Uniwersytetu Jagiellońskiego. W numerze 11 zamieszczono pracę Kamila Stachowskiego, w której Autor omówił etymologię nazw siedmiu najważniejszych zbóż w językach tureckich. Praca napisana została w języku angielskim.

Kamil Stachowski (ur. 1981) jest asystentem w Katedrze Języków Azji Środkowej i Syberii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego zainteresowania naukowe oscylują wokół zagadnień etymologii oraz językoznawstwa historycznego.

Książka "Studia Turcologica Cracoviensia nr 11. Names of Cereals in the Turkic Languages" - Kamil Stachowski - oprawa miękka - Wydawnictwo Księgarnia Akademicka.

Spis treści:

Wstęp (Introduction)
Jęczmień (Barley)
Kukurydza (Corn)
Proso (Millet)
Owies (Oats)
Ryż (Rice)
Żyto (Rye)
Pszenica (Wheat)

Uwagi końcowe (Final Remarks)
Skróty (Abbreviations)
Literatura (Literature)
Indeks form nietureckich (Index of non-Turkic forms)