pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach

Dane szczegółowe:
Wydawca: Zysk i S-ka
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 280 s.
Wymiar: 210x210 mm
EAN: 9788375068344
ISBN: 978-83-7506-834-4
Data: 2012-10-24
Cena wydawcy: 49.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach.

Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.

Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.

Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.

Książka "Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach" - Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska - oprawa twarda - Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka posiada 280 stron i została wydana w 2012 r.