pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 190x250 mm
EAN: 9788327435590
ISBN: 978-83-2743-559-0
Data: 2015-12-04
pozycja niedostępna

Opis książki:

Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.