pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polska kuchnia regionalna

Dane szczegółowe:
Wydawca: Troy
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788362976386
ISBN: 978-83-6297-638-6
Data: 2012-03-07
pozycja niedostępna

Opis książki:

Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.

W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia - każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.

Książka "Polska kuchnia regionalna" - Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo Troy. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2012 r.