pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Odkryj smak fizyki

Autor książki:

Jerzy Przystawa

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wyd.: 2013
Oprawa: miękka
Ilość stron: 387 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788301172749
ISBN: 978-83-0117-274-9
Data: 2013-01-11
Cena wydawcy: 49.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

SCIENCE. It works, bitches! - koszulki z tym hasłem zrobiły furorę wśród miłośników fizyki i astronomii po odkryciu promieniowania tła przez Penziasa i Wilsona. I właśnie o tym, jak nauka działa, opowiada profesor Przystawa, świetny i doświadczony wykładowca, który doskonale czuje smak fizyki i rytm odkrycia naukowego.

Książka jest nie tylko ciekawym i aktualnym przeglądem przełomowych badań i wniosków fizyków z ostatnich 100 lat. Autor przekazuje dużo więcej - przybliża cały świat, w którym poruszają się naukowcy. Odsłania część zakulisową noblowskich odkryć, omawia wątpliwości, jakie budzą nowe teorie, opory z ich przyjęciem, kłótnie wśród badaczy, niechęci i nieporozumienia, a także wzajemne inspiracje. Uświadamia nam, jak wiele odkryć przychodzi za wcześnie i zostaje zapomnianych, bo nikt nie rozumie ich znaczenia. Widzimy, jak często epokowe przełomy zdarzają się całkiem przypadkowo - chociażby ten związany z promieniowaniem reliktowym. A potem jak wielu lat trzeba, by przyswoić nauce nawet już bardzo uznane osiągnięcia. Przyznając nagrodę Einsteinowi, Komitet Noblowski wciąż nie do końca wiedział, co zrobić z jego teorią, i do dziś wielu fizyków nie jest zbyt szczęśliwych z jej powodu. O tych wszystkich problemach, ale też o euforii odkrycia i fascynacji nauką, opowiada profesor Przystawa niezwykle przystępnie, z humorem i energią. Śledzimy zawiłe losy odkryć, teorii i ich autorów - począwszy od Wielkiego Wybuchu do Modelu Standardowego i uciążliwego bozonu Higgsa. Dawno nikt tak swobodnie i z takim znawstwem nie ukazał smaku fizyki.

Książka "Odkryj smak fizyki" - Jerzy Przystawa - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 387 stron i została wydana w 2013 r.