pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Od socjologii medycyny do socjologii żywienia

Autor książki:

Beata Tobiasz-Adamczyk

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wyd.: 2013
Oprawa: miękka
Ilość stron: 237 s.
Wymiar: 160x235 mm
EAN: 9788323335566
ISBN: 978-83-2333-556-6
Data: 2013-09-26
Cena wydawcy: 37.80 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Bogata mozaika ram interpretacyjnych zachowań żywieniowych stanowi o tym, iż książka jest nowatorska i daje podwaliny - poprzez wskazanie przedmiotu, jego wagi i zasięgu, stosowanej metodologii - nowej subdyscypliny socjologii medycyny, jaką jest socjologia żywienia. W oferowanych ujęciach interpretacyjnych odczytujemy siłę kulturowo-społecznych imperatywów, często pokazywanych przez Autorów w perspektywie intersekcjonalnej tj. płci, klasy społecznej, etniczności, religii, wieku (dzieci, dorośli, ludzie starsi).

Poruszana tematyka w zakresie socjologii żywienia jest oryginalna na gruncie polskim. Zasadniczo brak lektur całościowo podejmujących tę tematykę, a recenzowana praca posiada zasadniczo ten walor. Podstawowym celem tej książki jest dostarczenie polskim Czytelniczkom i Czytelnikom złożonej, wielowymiarowej i intersekcjonalnej wiedzy na temat zachowań żywieniowych, osadzonej głęboko w kontekście globalnych problemów zdrowotnych (np. otyłość), przy jednoczesnym przede wszystkim odniesieniu tej problematyki do ustaleń badań zagranicznych. Wykorzystywanie badań międzynarodowych w tej tematyce pokazuje z jednej strony obecny stan rozwoju socjologii żywienia w Polsce, osiągnięcia, podejmowane tematy, ich specyfikę, deficyty, a z drugiej zaś strony pozwala dopatrywać się międzykulturowych i ponadkulturowych podobieństw zagadnień zdrowotnych, żywieniowych, profilaktycznych, prozdrowotnych.

Książka będzie pomocna w prowadzeniu zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies, współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych praktyk i zachowań zdrowotnych.

Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Slany

Książka "Od socjologii medycyny do socjologii żywienia" - Beata Tobiasz-Adamczyk (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Książka posiada 237 stron i została wydana w 2013 r.