pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Nalewki. Ponad 100 przepisów

Autor książki:

Elżbieta Adamska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2011
Oprawa: twarda
Ilość stron: 224 s.
Wymiar: 165x205 mm
EAN: 9788377087725
ISBN: 978-83-7708-772-5
Data: 2011-02-01
Cena wydawcy: 24.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Aquae vitae to po łacinie woda życia termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą okowita którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa wódka można wywodzić do wody ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo wódka objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki woniejące czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami kwiatami pestkami nasionami warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych sprawdzonych przepisów.

Książka "Nalewki. Ponad 100 przepisów" - Elżbieta Adamska - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2011 r.