pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Makarony. 50 łatwych przepisów

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2013
Oprawa: twarda
Ilość stron: 128 s.
Wymiar: 150x235 mm
EAN: 9788327406620
ISBN: 978-83-274-0662-0
Data: 2013-10-16
Cena wydawcy: 24.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Długa i fascynująca historia makaronu pozostawiła ślady na całym terytorium Włoch. Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów Etrusków i Rzymian. W średniowiecznych zapisach pojawiają się informacje o suszonym makaronie na Sycylii. I dalej od czasów renesansu dokumenty prowadzą nas od narodzin pierwszych wytwórni makaronu w Ligurii i Neapolu poprzez liczne transformacje wzajemnie wpływających na siebie technologii produkcji i wymogów smakowych aż po ich stan obecny. Historia makaronu we Włoszech jest silnie związana z firm Barilla i jej rodziną założycielską. Już w dokumentach z roku 1553 wspomniany jest Ovidius Barilla zwany Mistrzem białej sztuki z miasta Parma. Przekazywał on swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie aż do Pietro Barilla Seniora który w roku 1877 założył sklep z pieczywem i makaronem przy Strada Maestra di San Michele. Sklep ten stał się zalążkiem obecnego przedsiębiorstwa Barilla lidera wśród włoskich producentów makaronu i ambasadora włoskiej sztuki kulinarnej w ponad 100 krajach. Ta książka jest zbiorem najważniejszych tradycyjnych przepisów które Academia Barilla popularyzuje na całym świecie.

Książka "Makarony. 50 łatwych przepisów" - Mariagrazia Villa, Mario Grazia - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2013 r.