pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty

Autor książki:

Maria Iwaszkiewicz

Dane szczegółowe:
Wydawca: ZNAK
Rok wyd.: 2018
Oprawa: twarda
Ilość stron: 288 s.
Wymiar: 167x241 mm
EAN: 9788324048380
ISBN: 978-83-2404-838-0
Data: 2018-10-18
Cena wydawcy: 59.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.

Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.

Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie.

Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.

Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.

Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.

Książka "Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty" - Maria Iwaszkiewicz - oprawa twarda - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 288 stron i została wydana w 2018 r.