pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Historia smaku

Autor książki:

Bryan Bruce

Dane szczegółowe:
Wydawca: Carta Blanca
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 200 s.
Wymiar: 205x240 mm
EAN: 9788377052136
ISBN: 978-83-7705-213-6
Data: 2013-10-07
Cena wydawcy: 59.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Skąd pochodzi pomidor Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.

Książka "Historia smaku" - Bryan Bruce - oprawa twarda - Wydawnictwo Carta Blanca. Książka posiada 200 stron i została wydana w 2012 r.