pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 296 s.
Wymiar: 195x235 mm
EAN: 9788301171025
ISBN: 978-83-0117-102-5
Data: 2012-11-09
Cena wydawcy: 88.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Książka "Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje" - Maja Łozińska, Jan Łoziński - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 296 stron i została wydana w 2012 r.