pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dziennik toskański

Autor książki:

Tessa Capponi-Borawska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Rosner i Wspólnicy
Rok wyd.: 2004
Oprawa: miękka
Ilość stron: 180 s.
Wymiar: 170x220 mm
EAN: 9788389217639
ISBN: 83-89217-63-5
Data:2001-01-25
Cena wydawcy: 25.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Tessa Capponi-Borawska przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych.
Oczami Autorki oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku - możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni.
Tessa Capponi-Borawska urodziła się we Florencji, w starej arystokratycznej rodzinie. Historię swojego życia, powody, dla których znalazła się w Polsce, opisała w książce "Moja kuchnia pachnąca bazylią", uhonorowanej w 2003 roku Oskarem Kulinarnym. Wykłada dzieje Włoch i historię włoskiej kuchni na Uniwersytecie Warszawskim, redaguje dział kulinarny w miesięczniku "Elle".

Książka "Dziennik toskański" - Tessa Capponi-Borawska - oprawa miękka - Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy. Książka posiada 180 stron i została wydana w 2004 r.