pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnym

Autor książki:

Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: Katolicki Uniwersytet Lubelski, KUL
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 206 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788380612433
ISBN: 978-83-8061-243-3
Data: 2016-08-02
28.35 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnym.

Książka "Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnym" - Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Katolicki Uniwersytet Lubelski, KUL. Książka posiada 206 stron i została wydana w 2016 r. Cena 28.35 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik
Wstęp

CZĘŚĆ I
KIERUNKI WSPÓŁPRACY MULTIDYSCYPLINARNEJ W NAUKACH O ŻYWIENIU

Michał Skrzypek
Socjologia w zdrowiu publicznym: propozycja kontekstowej interpretacji behawioralnych uwarunkowań zdrowia i jej praktyczne implikacje

Anita Majchrowska
Społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych

Dorota Turska, Anita Rawa-Kochanowska
Matka jako rodzinny „strażnik” żywieniowy

Anita Rawa-Kochanowska, Dorota Turska
Jedzenie a potrzeby psychiczne jednostki

Zbigniew Marzec, Agnieszka Marzec
Suplementy diety - bezpieczeństwo i efektywność stosowania

Bożena Kiczorowska
Nowoczesne technologie przetwórstwa surowców roślinnych - korzyści i zagrożenia zdrowia konsumenta


CZĘŚĆ II
ŻYWIENIOWE UWARUNKOWANIA ZDROWIA I RYZYKA ZDROWOTNEGO W CYKLU ŻYCIA

Monika Kaczoruk, Paulina Kaczor-Szkodny, Anna Pacian
Współczesne wyzwania zdrowia publicznego w kontekście problemu nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży

Bogdan Szponar, Agnieszka Marzec, Renata Krzyszycha
Możliwości profilaktyki nadwagi i otyłości w świetle nauk o żywieniu

Agnieszka Marzec, Renata Krzyszycha, Bogdan Szponar, Zbigniew Marzec
Dietetyczne aspekty prewencji pierwotnej niezakaźnych chorób przewlekłych

Grzegorz Nowicki, Barbara Ślusarska, Honorata Piasecka
Dietetyczne aspekty patogenezy i leczenia nadciśnienia tętniczego

Renata Krzyszycha, Agnieszka Marzec, Bogdan Szponar
Ryzyko niedożywienia w populacji ludzi starszych

Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik
Summary