pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

100 najlepszych przepisów kuchni polskiej

Autor książki:

Elżbieta Adamska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 175x235 mm
EAN: 9788327413123
ISBN: 978-83-274-1312-3
Data: 2014-02-25
Cena wydawcy: 19.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Po wielu latach poszukiwań smaków w czasie których niemałą inspirację stanowiły podróże lubię wracać do korzeni. Ponieważ wszyscy wiedzą że przysłowia są mądrością narodów tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. W oczywisty sposób wynika z tego że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach w których zwykle serwuje się potrawy uniwersalne chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze kołduny czy kołaczki. Opiszę tutaj dania proste takie jak krupnik bigos czy pierogi które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku zrazy zawijane buraczki i mazurki stanowią o tym że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki Tak mi się bowiem zdało żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. Elżbieta Adamska

Książka "100 najlepszych przepisów kuchni polskiej" - Elżbieta Adamska - oprawa miękka - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2014 r.