pokaz koszyk
autor tytuł  24h
okładka książki - Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojanokładka książki - Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojan
Wyślemy w czasie: 24 h
książka

Wydawca: Wydawnictwo AA
Rok wydania:
Oprawa: twarda
Ilość stron: 96 s.
Wymiar: 145x210 mm
EAN: 9788361060307
ISBN: 9788361060307
Data: 2007-12-20
Cena: 19.07 
Cena wydawcy: 24.90 zł
Oszczędzasz: 5.83 
do koszyka
pozycja dostępna

Opis produktu:

Pierwsze kiełbasy [ .] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.

Oceń, napisz recenzję/opinię
  Bądź pierwszy - napisz opinię!

Kupujący tę pozycję zamówili również:

okładka książki - Wędliny. Domowy wyrób - Eleonora Trojan
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Wędliny. Domowy wyrób
okładka książki - Domowy wyrób wędlin - Franciszek Wolski
Franciszek Wolski
Domowy wyrób wędlin
okładka książki - Wędliny domowe - Marta Szydłowska
Marta Szydłowska
Wędliny domowe

Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:

okładka książki - Wielka księga własnych wyrobów - Wydawnictwo Multico

Wielka księga własnych wyrobów
Rok wydania: 2011
Oprawa: twarda
okładka książki - Piekę chleb! I Ciastka! - Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska
Piekę chleb! I Ciastka!
Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda
okładka książki - Złota księga nalewek - Robert Maciej
Robert Maciej, Anna Rodak-Śniecińska
Złota księga nalewek
Rok wydania: 2012
Oprawa: twarda
okładka książki - Nowe zdrowe przepisy - Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska
Nowe zdrowe przepisy
Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda