Logo Księgarni Poczytaj.pl
pokaz koszyk      Koszty dostawy | Regulamin | Pomoc | Kontakt
Karty Płatnicze
rog
rog
Szukaj:

w kategorii:
autor
tytuł
 24h

  Lista wydawnictw
 
bez kosztów tanie książki
Książki
wyprzedaz 2014
»
»
»
książka: Tradycyjne wędzenieksiążka: Tradycyjne wędzenie
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Tradycyjne wędzenie

książka

Wydawnictwo: AA
Rok wydania:
Ilość stron: 96 s.
Oprawa: twarda
Wymiar: 145x210 mm
EAN: 9788361060307
ISBN: 9788361060307
Data: 2007-12-20

Zobacz książki autora: ,
Wyślemy
w czasie:

24 h

sprawdź
koszty
dostawy
Wyprzedaż!!!
Cena: 18.07 
Cena wydawcy: 24.90 zł
Oszczędzasz: 6.83 
do koszyka
pozycja dostępna

Tradycyjne wędzenie - opis produktu:

Pierwsze kiełbasy [ .] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.

Oceń, napisz recenzję/opinię

  Bądź pierwszy - napisz opinię!

Kupujący tę pozycję zamówili również:

Wędliny. Domowy wyrób
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Wędliny. Domowy wyrób
Domowy wyrób wędlin
Franciszek Wolski
Domowy wyrób wędlin
Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni
Franciszek Wolski
Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni
Wielkanocne wędliny i kiełbasy

Wielkanocne wędliny i kiełbasy
Wędliny domowe
Marta Szydłowska
Wędliny domowe
Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny
Magda Gessler
Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny

Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:

Wielka księga własnych wyrobów
praca zbiorowa
Wielka księga własnych wyrobów
Rok wydania: 2011
Oprawa: twarda
Piekę chleb! I Ciastka!
Beata Pawlikowska
Piekę chleb! I Ciastka!
Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda
Złota księga nalewek
Robert Maciej, Anna Rodak-Śniecińska
Złota księga nalewek
Rok wydania: 2012
Oprawa: twarda
Nowe zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
Nowe zdrowe przepisy
Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda

Zobacz również inne pozycje wydawnictwa "Wydawnictwo AA" dostępne w księgarni:

sprawdz zamowienie
Koszty inpost gratis
bestseller
Kulinarne opowieści. Książka zwycięzcy programu MasterChef
Wegańskie pyszności
Dunja Gulin
Wegańskie pyszności
35.84 zł
Kuchnia włoska. Z kuchennej półeczki
Dania z ryb
praca zbiorowa
Dania z ryb
3.26 zł
Moje wypieki i desery na każdą okazję
Dorota Świątkowska
Moje wypieki i desery na każdą okazję
48.24 zł
Sprawdź swoje zamówienie | Koszyk | Koszty dostawy | Regulamin | Polityka Cookies | Pomoc | Kontakt
Adam GargaśTo nieprawda, że wszystkiemu
winien jest SYSTEM, jeśli coś
nie działa napisz!:
Adam

IE 8.0 © 2002-2015 KRAKÓW
Księgarnia Internetowa Poczytaj.pl,
"Dante" G. Baran, G. Fugiel