pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia

Autor książki:

Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: IFiS PAN
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 450 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788376830926
ISBN: 978-83-7683-092-6
Data: 2015-02-24
Cena wydawcy: 42.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Teksty zebrane w książce "Terytoria smaku" pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie - spory, konflikty, więzi - przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech. z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej

Książka "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia" - Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo IFiS PAN. Książka posiada 450 stron i została wydana w 2014 r.