pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Badania retencyjne i oznaczanie wybranych sulfonamidów w środkach spożywczych metodą micelarnej chromatografii cieczowej

Autor książki:

Arkadiusz Szymański

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe UAM
Oprawa: miękka
Ilość stron: 129 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788323216988
ISBN: 83-232-1698-3
Data: 2007-05-28
Cena wydawcy: 27.03 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Spis treści: Wykaz ważniejszych skrótów i symboli 1. Pozostałości chemiczne w żywności 2. Micelarna chromatografia cieczowa 3. Badanie mechanizmn retencji sulfonamidów 4. Zależność między aktywnością a strukturą związku 5. Kontrola jakości preparatów farmaceutycznych 6. Analiza sulfonamidów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego 7. Część eksperymentalna 8. Podsumowanie Literatura

Książka "Badania retencyjne i oznaczanie wybranych sulfonamidów w środkach spożywczych metodą micelarnej chromatografii cieczowej" - Arkadiusz Szymański - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe UAM.

Spis treści:

Wykaz ważniejszych skrótów i symboli 1. Pozostałości chemiczne w żywności 1.1. Pozostałości leków weterynaryjnych 2. Micelarna chromatografia cieczowa 2.1. Związki powierzchniowo czynne w roztworach wodnych 2.2. Micelarna faza ruchoma 2.3. Mechanizm retencji w micelarnej chromatografii cieczowej 2.4. Sprawność kolumn w micelarnej chromatografii cieczowej 2.5. Selektywność w micelarnej chromatografii cieczowej 2.6. Zastosowanie micelarnej chromatografii cieczowej 2.7. Oznaczanie związków biologicznie czynnych 3. Badanie mechanizmn retencji sulfonamidów 3.1. Wpływ stężenia surfaktanta i pH fazy ruchomej 3.2. Oszacowanie wartości Kma i p swcP 3.3. Zmiany właściwości kwasowo-zasadowych sulfonamidów w środowisku micelarnym 3.4. Sprawność kolumn w MLC. Wpływ modyfikatora organicznego na retencję 3.5. Współczynnik selektywności 3.6. Rozdziały chromatograficzne 4. Zależność między aktywnością a strukturą związku 4.1. Badanie zależności pomiędzy hydrofobowymi właściwościami sulfonamidów a retencją. Zależność pomiędzy pH i log Papp 4.2. Mechanizm retencji sulfonamidów w anionowej MLC 4.3. Zależność retencji i współczynnika podziału oktano/woda 4.4. Korelacja aktywności biologicznej i retencji 4.5. Ilościowe badanie retencji sulfonamidów 4.6. Model Neue i Carra 5. Kontrola jakości preparatów farmaceutycznych 5.1. Oznaczanie sulfonamidów w preparatach weterynaryjnych 5.1.1. Badania wstępne 5.2. Aspekt analityczny 5.3. Analiza preparatów weterynaryjnych 6. Analiza sulfonamidów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego 6.1. Analiza sulfonamidów w miodach 6.1.1. Warunki chromatograficzne 6.1.2. Oznaczanie sulfonamidów 6.1.3. Oznaczanie sulfonamidów w próbkach rzeczywistych miodu 6.2. Analiza sulfonamidów w mleku i jajach 6.2.1. Rozdziały chromatograficzne 6.2.2. Analiza mleka 6.2.3. Analiza jaj 6.3. Analiza sulfonamidów w mięsie kurcząt i surowicy krwi bydlęcej 6.3.1. Analiza chromatograficzna 6.3.2. Krzywe kalibracyjne i granica wykrywalności 6.3.3. Precyzja i dokładność 6.3.4. Odzysk 6.4. Porównanie opracowanych metod z metodami RP Le 7. Część eksperymentalna 7.1. Odczynniki 7.2. Aparatura 7.3. Procedury 7.3.1. Preparatyka micelarnej fazy ruchomej 7.3.2. Przygotowanie preparatów weterynaryjnych do analizy 7.3.3. Wyznaczanie współczynników podziału sulfonamidów w układzie oktanol/woda 7.3.4. Ekstrakcja sulfonamidów do fazy stałej 7.3.5. Przygotowanie próbki miodu do analizy 7.3.6. Przygotowanie próbki mleka ijaj do analizy 7.3.7. Przygotowanie mięsa i surowicy krwi do analizy 8. Podsumowanie Literatura