Logo Księgarni Poczytaj.pl
pokaz koszyk      Koszty dostawy | Regulamin | Pomoc | Kontakt
Karty Płatnicze
rog
rog
Szukaj:

w kategorii:
autor
tytuł
 24h

  Lista wydawnictw
 
bez kosztów tanie książki
Książki
»
»
»
Rabat za więcej
książka: Tradycyjne wędzenieksiążka: Tradycyjne wędzenie

Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Tradycyjne wędzenie

książka

Wydawnictwo:

AA


Rok wydania:
Ilość stron: 96 s.
Oprawa: twarda
Wymiar: 145x210 mm
EAN: 9788361060307
ISBN: 9788361060307
Data: 2007-12-20


Zobacz książki autora: ,
Wyślemy
w czasie:

24 h

sprawdź
koszty
dostawy
Cena: 19.07 
Cena wydawcy: 24.90 zł
Oszczędzasz: 5.83 
do koszyka
pozycja dostępna

Opis: Tradycyjne wędzenie

Pierwsze kiełbasy [ .] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.

Napisz recenzję/opinię

Ocena: 0 (z 0 ocen)  Bądź pierwszy - napisz opinię!

Kupujący tę pozycję zamówili również:

Wędliny. Domowy wyrób
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Wędliny. Domowy wyrób
pozycja dostępna
Domowy wyrób wędlin
Franciszek Wolski
Domowy wyrób wędlin
pozycja dostępna
Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni
Franciszek Wolski
Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni
pozycja dostępna
Wielkanocne wędliny i kiełbasy

Wielkanocne wędliny i kiełbasy
pozycja dostępna
Wędliny domowe
Marta Szydłowska
Wędliny domowe
pozycja dostępna
Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny
Magda Gessler
Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny
pozycja dostępna
Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb
Egon Binder
Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb
pozycja dostępna
Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin (+ CD)
Bernhard Gahm
Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin (+ CD)
Tradycyjne pieczywo
Eleonora Trojan
Tradycyjne pieczywo
pozycja dostępna
Tradycyjne przyprawy, zioła. Rośliny lecznicze i mieszanki przypraw
Eleonora Trojan
Tradycyjne przyprawy, zioła. Rośliny lecznicze i mieszanki przypraw
pozycja dostępna

Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:

Wielka księga własnych wyrobów
praca zbiorowa
Wielka księga własnych wyrobów
Rok wydania: 2011
Oprawa: twarda
Piekę chleb! I Ciastka!
Beata Pawlikowska
Piekę chleb! I Ciastka!
Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda
Złota księga nalewek
Robert Maciej, Anna Rodak-Śniecińska
Złota księga nalewek
Rok wydania: 2012
Oprawa: twarda
Nowe zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
Nowe zdrowe przepisy
Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda

Zobacz również inne pozycje wydawnictwa "Wydawnictwo AA" dostępne w księgarni:

sprawdz zamowienie
bestseller
Wino
Andre Domine
Wino
85.43 zł
Zdrowie ze smakiem
praca zbiorowa
Zdrowie ze smakiem
22.90 zł
Wódka. Biblioteczka konesera
Łukasz Gołębiewski
Wódka. Biblioteczka konesera
27.75 zł
365 obiadów
Lucyna Ćwierczakiewicz
365 obiadów
42.86 zł
Kuchnia polska. 1000 przepisów
Tradycyjne wędzenie
Sprawdź swoje zamówienie | Koszyk | Koszty dostawy | Regulamin | Polityka Cookies | Pomoc | Kontakt
Adam GargaśTo nieprawda, że wszystkiemu
winien jest SYSTEM, jeśli coś
nie działa napisz!:

Adam

IE 8.0 © 2002-2014 KRAKÓW
Księgarnia Internetowa Poczytaj.pl,
"Dante" G. Baran, G. Fugiel