pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru

Autor książki:

Ekaterina Sherengovskaya

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 95 s.
Wymiar: 155x235 mm
EAN: 9788323337270
ISBN: 978-83-2333-727-0
Data: 2014-08-26
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Celem niniejszej książki jest przedstawienie doświadczenia podstawowej konserwacji i katalogowania księgozbiorów w formie poradnika dla osób nieposiadających specjalistycznego wykształcenia w zakresie konserwacji użytkowych zbiorów bibliotecznych. Poradnik powstał na podstawie osobistych doświadczeń autorki, postawionej przed koniecznością zabezpieczenia zbiorów bibliotecznych oo. redemptorystów w czeskich Tasovicach nad Dyją. Zawarte w książce praktyczne informacje pozwalają na ocenę stanu księgozbioru, podstawową konserwację książek, stworzenie odpowiednich warunków przechowywania zbiorów bibliotecznych, ich skatalogowanie oraz uniknięcie ewentualnych błędów w procesie konserwacji i restauracji.

Porady i wskazówki mogą być użyteczne przy bieżącej nieinwazyjnej konserwacji oraz restauracji m.in. w małych bibliotekach, bibliotekach szkolnych i księgozbiorach prywatnych.

Książka "Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru" - Ekaterina Sherengovskaya - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Książka posiada 95 stron i została wydana w 2014 r.

Spis treści:

Od redakcji (Andrzej Linert) 7
Wstęp 9
Restauracja księgozbioru 21
1.1. Ocena stanu zachowania księgozbioru 21
1.2. Diagnostyka i ujawnienie przyczyn niszczenia 30
1.3. Dezynfekcja 35
1.4. Usuwanie plam i zanieczyszczeń 39
1.5. Wzmacnianie papieru 45
1.6. Przygotowanie do zabiegów introligatorskich i drobne naprawy oprawy 48
1.7. Zabezpieczanie 51
1.8. Profilaktyka 56
Opracowanie i katalogowanie księgozbioru 61
1.9. Zebranie danych potrzebnych do rozpoczęcia pracy właściwej 61
1.10. Opracowanie i ewidencja egzemplarzy 63
1.11. Tworzenie i uzupełnienie bazy danych 70
Podsumowanie 75
Bibliografia 77
Źródła 77
Strony internetowe 78
Opracowania 78
Prace, które zostały wymienione jako polecana literatura uzupełniająca 81
Spis rysunków 83
Aneks 85